Opnieuw vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf

Opnieuw is er vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf. Het gaat om een bedrijf in het Friese Blija. De griep werd aangetroffen bij vleeskuikens op het pluimveebedrijf. Mogelijk gaat het om hoogpathogene variant van de vogelgriep. Hoogpathogene vogelgriep leidt tot ernstige ziekte of overlijden bij vogels.

Geruimd

Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 177.000 vleeskuikens op dit bedrijf geruimd. Op 100 meter afstand van het besmette bedrijf ligt een pluimveebedrijf van dezelfde eigenaar. Dit bedrijf met circa 45.000 vleeskuikens wordt preventief geruimd. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Landelijke maatregelen

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

De landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, loopvogels en sierwatervogels, geldt een afschermplicht.

Online

Meer over de maatregelen is te vinden op de website van de NVWA.

Bron: Rijksoverheid.
Foto: Ter illustratie van pluimvee. (Van: Pixabay).

You might like