Kabinet wil gaswinning Groningenveld verhogen

Het kabinet wil de te verwachten gaswinning uit het Groningenveld voor het lopende gasjaar naar boven bijstellen. Dat meldt de Rijksoverheid. “Aan het begin van het gasjaar was de verwachting dat de NAM 3,9 miljard kuub zou winnen. Volgens berekeningen van netbeheerder GTS kan de winning in dit gasjaar uiteindelijk uitkomen op maximaal 7,6 miljard kuub bij gemiddelde temperaturen”, zo wordt gemeld.

Twee oorzaken

Het verhogen van de gaswinning heeft twee oorzaken. De al in november 2021 gemelde vertraging van de ingebruikname van de stikstoffabriek in Zuidbroek is één van de oorzaken dat er nu opnieuw meer gas uit Groningen moet komen. “Doordat deze later klaar is dan gepland, kan minder hoogcalorisch gas worden omgezet”, schrijft de overheid online. “Daardoor is er onvoldoende laagcalorisch gas – gas dat Nederlandse huishoudens gebruiken – om vanaf april de leveringszekerheid te waarborgen en de gasopslagen in Norg en Grijpskerk te vullen. De inzet van de gasopslagen zijn essentieel om het Groningenveld te kunnen sluiten”.

De tweede reden hangt samen met de gasvraag uit Duitsland. Onlangs heeft Duitsland aangegeven 1,1 miljard kuub meer nodig te hebben uit Groningen om in hun energiebehoefte te voorzien. Dat komt doordat energiebesparende maatregelen in Duitsland minder effectief blijken dan verwacht. Daarnaast valt de winning van laagcalorisch gas in Duitsland dit gasjaar lager uit, en de opslagen zijn minder gevuld dan normaal gesproken het geval is.

Minister Blok heeft eerder deze week bij zijn Duitse collega zijn grote zorgen geuit over deze ontwikkeling en om opheldering gevraagd.

Definitief besluit

Voor 1 april bepaalt het kabinet hoeveel gas er definitief dit gasjaar uit het Groningenveld moet komen.

Bron: Rijksoverheid.

You might like