”Pensioenfondsen kijken terug op prima resultaten in 2021”

Ondanks de coronacrisis heeft 2021 de pensioenfondsen geen windeieren gelegd. De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in 2021 opgelopen van 100% naar 115%. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon. “De aandelen deden het per saldo goed. De rente bleef laag, maar steeg de laatste maand behoorlijk. De forse stijging van de rente in december zorgde er grotendeels voor dat de dekkingsgraad in één maand steeg van 111% naar 115%. De versoepeling van de kortingsregeling die in 2021 door minister Koolmees werd mogelijk gemaakt, hebben veel fondsen in het geheel niet meer nodig”, schrijft AON.

Herstel

2021 werd volledig gedomineerd door de pandemie. Aanvankelijk zorgden nieuwe ontwikkelde vaccins tegen COVID-19 voor een geleidelijke heropening van de wereldeconomie. Samen met aanhoudende fiscale steunmaatregelen zorgde dit voor een snel en krachtig herstel van de economie. Vervolgens werd de vraag naar producten zo groot dat de tijdens de lockdowns afgeschaalde productiecapaciteit te weinig tijd had om aan deze vraag te voldoen. Hierdoor ontstonden tekorten aan diverse producten zoals chips, grondstoffen, olie, maar ook arbeidskrachten. Dit resulteerde op verschillende markten in flinke prijsstijgingen en dat wakkerde de inflatie tot ongekende hoogte aan, net als speculatie over mogelijke beleidsreacties van de centrale banken. Na enige twijfel of deze inflatie kort of lang zal aanhouden, zullen de Fed en de ECB hun inkoopprogramma’s versneld afbouwen.

Groei

Sterke economische groei en inflatie waren van invloed op de renteverwachtingen. De 30-jaars swaprente liep in de eerste helft van het jaar al snel van 0% tot boven de 0,5%, om gedurende de zomer behoorlijk terug te vallen door komst van de deltavariant van het coronavirus. Vervolgens liep de rente toch weer tot bijna 0,5% op per ultimo van het jaar met het oplopen van de inflatieverwachtingen.

Goed beleggingsjaar

De financiële markten deden het dit jaar goed, gesteund door zowel fiscale als monetaire stimuleringsprogramma’s. De aantrekkende economie en de goede resultaten van bedrijven waren de aanjagers van de aandelenmarkten. Aandelen in banken en energiebedrijven profiteerden van de oplopende rente en de grote vraag naar olie.

Bekijk een volledig overzicht met resultaten van 2021 op de website van AON.

Bron: AON.

You might like