Politie: ‘Jaarwisseling moet echt anders’

Een jaarwisseling die veilig en feestelijk verloopt. Daarvoor moet er echt iets veranderen als het aan de politie ligt. ”Het uitluiden van het jaar ging namelijk opnieuw gepaard met heftige vuurwerkincidenten. We willen de traditie in stand houden, maar de jaarwisseling moet echt anders georganiseerd worden”, aldus de politie online.

Veel incidenten

“Het uitluiden van het jaar ging opnieuw gepaard met heftige vuurwerkincidenten, waarbij hulpverleners en omstanders ernstig gewond raakten. Ook waren er veel branden en vernielingen”, zo laat de politie weten. “‘We zien steeds meer verharding’, aldus de Meij. ‘Dit jaar kregen hulpverleners en de politie nog meer dan afgelopen jaren te maken met agressieve groepen mensen en met geweld. Zelfs in normaal heel rustige dorpjes moest nu de ME eraan te pas komen om de openbare orde te herstellen”.

Vuurwerkverbod

Net als in 2020 golden bij deze jaarwisseling coronamaatregelen, waaronder een tijdelijk vuurwerkverbod. Met één verschil: dit jaar bleef de verkoop van consumentenvuurwerk in België toegestaan. ‘Daardoor was het eenvoudiger om toch aan consumentenvuurwerk te komen’, vertelt portefeuillehouder Geweld tegen Politie Ambtenaren Peije de Meij. ‘De politie zag een trend in het massaal inslaan van vuurwerk over de grens.’

Het hele jaar overlast

De politie laat weten dat er gedurende het hele jaar overlast is door vuurwerk. “Vuurwerk is er tegenwoordig feitelijk heel het jaar. Zoals we zien bij demonstraties, voetbalrellen en ram- en plofkraken”, vertelt De Meij. “Het is aan het nieuwe kabinet samen met de Tweede Kamer, burgemeesters, de vuurwerkbranche, onze buurlanden en de politie om te kijken hoe we de jaarwisseling en consumentenvuurwerk anders kunnen vormgeven in de toekomst”.

Bron: Politie.nl.

You might like